Jagorčevina

Jagorčevina. Vjesnik proljeća i ljekovita biljka.

Temperature već pomalo rastu što je siguran znak da je zima iza nas. Priroda će se uskoro probuditi pa će se zašareniti razni cvjetovi po livadama.

Vrijeme je da se pripremimo za branje ljekovitog bilja.

Među prvima svoje cvjetove pokazuje jagorčevina pa je red da malo popričamo o njenim ljekovitim svojstvima.

Da bismo iskoristili neku ljekovitu biljku moramo da je upoznamo kako ne bismo došli u situaciju da koristimo neke dijelove biljke koji se inače ne koriste. Isto tako možemo na pogrešan način koristiti ljekovite dijelove pa da ne iskoristimo ljekovitost u potpunosti. Pa da počnemo.

Jagorčevina (kod nas poznata pod nazivom svatovi) je ljekovita biljka koja se od davnina koristila za iskašljavanje, bronhitis, nazeb , oslobadjanje od nagomilane sluzi, migrene i reumatizma.

U terapijske svrhe koriste se korijen, cvjetovi i listovi u svježem ili sušenom obliku. Jagorčevina je poznata kao biljka koja nam među prvima nagovještava dolazak proljeća.

Mi smo kao djeca, igrajući se po livadama, jeli cvjetove jagorčevine odmah po ubiranju, a koristili smo ih i kao sredstvo kojim smo se zabavljali jer cvijet jagorčevine kada se pažljivo ubere i kada se duva kroz njega može da proizvodi zvuk.

Kako se bere jagorčevina?

Korijen jagorčevine se sakuplja za vrijeme cvjetanja, lišće dok je mlado i zdravo, obično za vreme cvjetanja,a cvijet kad se potpuno razvije.

Kada ste ubrali dijelove biljke koje želite da koristite kao lijek, korijen sušite direktno na suncu
a cijvet i list u hladu na promahi razasut u tankom sloju. Cvijet brzo osušite jer u suprotnom pozeleni pa bude upropašten.

Sjemenke jagorčevine se koriste za njegu kože jer sadrže sastojke koji umanjuju bore i potpomažu regeneraciju ćelija kože. Redovnim korišćenjem preparata sa ekstraktom jagorčevine koža postaje elastičnija a bore isčeznu.

Uljani ekstrakt jagorčevine doprinosi rastu kose.
Čaj od jagorčevine vraća energiju i diže raspoloženje: Jedna kašičica cvijeta jagorčevine pomiješa se sa kašičicom svježeg lišća breze i kašičicom svježeg lišća koprive. Preko toga prelijte dva decilitra vrele vode. Mješavinu procijediti posle minut, dva i piti u malim gutljajima tri puta na dan.
Za izbacivanje  kamena iz bubrega odličan je čaj koji se pravi od korijena pa se pomiješa sa medom i onda pije.

Način pripreme i upotrebe čaja od jagorčevine:

Jednu kašičicu usitnjenog korijena preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati da proključa, posle 5 minuta  procijediti i piti 4-5 puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.

Jednu kafenu kašičicu cvijeta jagorčevine preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procijediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

Čaj od jagorčevine
Čaj od jagorčevine

Za napitak protiv nesanice potrebno je

  • 50 g jagorčevine,
  • 25 g lavandinog cvijeta,
  • 10 grama hmelja i
  • 15 grama kantariona.

Do vrha punu kašiku ove mješavine prelijte sa četvrt litra vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Procijeđen čaj se pije zaslađen medom, dok je još vreo, neposredno pred spavanje.

Za liječenje srčanih tegoba flašu od 2 litra napunite svježim cvjetovima jagorčevine, pa nalijte bijelo vino, tako da cvjetovi plivaju u vinu. Flašu zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu dvije nedjelje. Posle toga napitak je spreman za upotrebu a uzima se tri puta dnevno po jedna kašika.Iskoristite nadolazeće lijepo vrijeme pa uberite ovu biljku kako biste iskoristili njenu ljekovitost.

(Kucni-ljekar.com)